Facebook page

Забележителности

 

Гостите на Парк и Спа Хотел Екзотик имат богат избор от възможности за забавление през свободното си време. Районът предлага отлични условия за дегустация на вина (Брестовица и Брестник), за еко и селски туризъм в Родопите, за конна езда, каране на ски (Чепеларе, Пампорово, Стойките), лов и риболов, планински преходи и др.

Бачковският манастир "Св.Богородица" (на 30 км. разстояние от хотел "Екзотик") е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз. Манастирският комплекс и околността са се превърнали в развит туристически обект с множество магазинчета, сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. Тук е изложено за продан буквално всичко, което расте или се произвежда в Родопите — редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеяла и други. Правенето на снимки на територията на манастира е строго забранено. Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което заедно с внушителния му размер и античност го правят един от най-посещаваните в България.

Асеновград- със своите над 40 параклиса, църкви и манастири е също в непосредствена близост- на 20 км. от хотел "Екзотик". Асеновградският край е особено привлекателен с уникалното съчетание на природно богатство и забележително културно-историческо наследство. Концентрацията на култови обекти от различни епохи тук е доказано най-голямата в България - енеолитното култово находище в местността Лопките, тракийското скално светилище Белинташ и християнската светиня Кръстова гора, където според легендите е заровена част от Кръста Господен.

Асенова крепост- намира се на около 20 км. от Парк И СПА хотел Екзотик и на 3 км. южно от  Асеновград, разположена е на скалист връх над левия бряг на река Асеница. Най-ранните археологически находки датират от V-ІV в. пр. Хр., когато траките, оценили непристъпността на терена, построяват укрепление тук. Районът на крепостта е обитаван и през римската и ранновизантийската епоха.

Араповският манастир "Св.Неделя" е единствен по рода си в страната. Манастирът е построен по време на Османското владичество на България. Според легендата, водата от аязмото на манастира излекувала любимата на местния Турски владетел Арап бей и той от благодарност дарил земя до лековития извор и разрешил изграждането на манастир. Една от най-ценните икони на манастира е тази на Св. Богородица, която се смята за чудотворна. Може да се види вдясно от южния вход. Нарисувана е така, че погледът й винаги следва богомолците.

Обителта "Св. Безсребреници Козма и Дамян", се намира вдясно от пътя Пловдив - Асенвоград, на около 15 км. южно от Пловдив. Мястото е било известно още на древните траки, които са го почитали заради лечебния извор, който се е намирал там, и за който се е твърдяло, че лекува дори лудост.

Кръстова гора: на около 55 км от Парк и СПА хотел Екзотик, на 6 км от с. Борово и на 45 км от Асеновград, след красиви букови възвишения на Средните Родопи на 1545 м. надморска височина се намира местността Градище, по-известна като Кръстова гора (име, дадено й заради формата на кръст, която има). Почитаният като светец атонски йеромонах Григорий нарича Средните Родопи Кръстогорие или Кръстата гора. А това означава, че мястото и жителите му се закрилят от Кръста Господен.

 Пловдив е разположен е в централната част на Горнотракийската низина. През него минава най-пълноводната река в България- река Марица. Пловдив е един от най-старите български градове и същевременно съвременник на Троя. Началото на града е поставено около 4000 г. пр.н.е.

В Пловдив се  провеждат множество икономически и културни мероприятия, като Международния панаир, Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ , Телевизионният фестивал „ Златна ракла“ . В града са заплазени много паметници от Античността- сред които Античен театър, Римски стадион,  Римски одеон, Агората, Стария град. В град Пловдив се намират редица музеи, които допринасят за повишаване на културното значение на града- Археологически музей, Природо-научен музей, Етнографски музей, Историчекси музей. Гребна база Пловдив- огромният гребен канал на града, в който се провеждат редица международни състезания, подходящ както за разходка в горещите летни дни, така и за различни видове спорт.

Старият град на Пловдив:

Къщата "Ламартин" е музейна сбирка, посветена на живота и творчеството на френския национален поет и виден политик Алфонс дьо Ламартин, разположена в къщата на Георги Мавриди. През лятото на 1883 г. Ламартин отсяда тук за три дни и оттогава домът се свързва с неговото име. Къща Мавриди е една от най-големите и красиви симетрични къщи в Стария град. Построена е на стръмен терен и затова има неправилни очертания на основите и приземието, но горните два етажа са изпълнени с класическа симетрия.

Христо Дановата къща е изградена върху извисена скала и гледката към нея откъм ул. " Съборна" е великолепна. Разположена е в красив двор, приличащ на небесна тераса. В нея е живял Христо Груев Данов - основателят на организираното българско книгоиздаване и носи името му. Отвътре украсена с богати стенописи от медальони и растителни орнаменти, допълнени от пейзажи и портрети на древногръцки философи. Запазене е и оригинална зидана печка.

Исторически музей - къща Георгиади в Пловдив има четири големи отдела, създадени в различни години и обединени през 1993 година. Те проследяват историческото минало на Пловдив и Пловдивския край от ранноосманския период (ХV-ХVІІ в.) до съвремието в  края на ХХ век.

Около крепостната порта Хисар капия през вековете се е изградил уникален архитектурно-исторически ансамбъл, един от символите на Пловдив. На това място портата съществува от дълбока древност. Под нивото на уличната настилка (калдъръма) се намират основи, датиращи от римската епоха, вероятно от ІІ век. Сегашният вид определя доминираща средновековна препревка от ХІІ - ХІV век. Над външната арка на свода добре личи градеж, характерен с ограждането на всеки камък с парчета червена тухла, споени с бял хоросан - нещо типично за българското строително майсторство от периода на Втората българска държава.

Етнографски музей- Куюмджиевата къща. Началото на музея е поставено още в далечната 1917 г. от големия етнограф и родоповед Стою Шишков, но е обособен като специално изграден Регионален музей през 1952 г. Експозицията показва богатата материална и духовна култура на Пловдивския край, обхващащ исторически територията между Стара планина и Средните родопи и от горното течение на Марица до Чирпанските възвишения. Проследено е развитието на селското стопанство, занаятите и търговията. Представено е голямото разнообразие на народната култура - облекло, тъкани, шевици, музика и танци на основните етногжрафски групи в региона - рупци и тракийци.

 

Виж галерия